Pizza z czosnkowym tofu i gruszką

 

Ni to pizza ni tarta. Taki drożdżowy placek z niesamowicie aromatycznymi dodatkami. Fenomenalny jako danie główne, ale równie dobrze sprawdza się także jako zimny dodatek. Ostrzegam – smak jest uzależniający.

Uwielbiam pizzę. Kocham aromat przypieczonych pomidorów, czosnku i ziół na drożdżowym cieście. Próbowałam wersji z wegańskim „żółtym serem”, ale to nie to samo. Dlatego, gdy urządzam wieczór z pizzą, to jest moja alternatywa. Choć okazuje się, że finalnie zajadają się nią wszyscy.

Przygotuj: Ciasto

  • 250 g mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 150 g letniej wody

Dodatki

  • pół gruszki
  • 180 g tofu
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • 3 garście szpinaku
  • oliwa z oliwek
  • kilka orzechów włoskich

Rozczyn i ciasto

W letniej wodzie rozpuszczam pokruszone drożdże z dodatkiem cukru. Mieszam dokładnie i odstawiam na kilka minut. Następnie dodaję mąkę, oliwę oraz sól i zagniatam. Ciasto powinno uzyskać taką konsystencję, aby z łatwością odchodziło od rąk. W razie potrzeby można dodać trochę więcej mąki. Cały proces może potrwać kilka minut – można użyć w tym celu robota z funkcją ugniatania ciasta. Gotowe ciasto odkładam do oprószonej mąką miski, przykrywam ściereczką i odkładam w ciepłe miejsce. Na jak długo? Czasem 40 minut a niekiedy nawet godzinę, zależy to w dużej mierze od temperatury w pomieszczeniu. Przyjmuję zatem zasadę podwojonej objętości 🙂

Dodatki

Czosnek bardzo drobno siekam (można też użyć wyciskarki) i mieszam z 3 łyżkami oliwy, bazylią i szczyptą soli. Tofu kroję w cienkie plasterki, układam w płaskim naczyniu, zalewam przygotowaną marynatą i odstawiam. Rozdrabniam orzechy włoskie, ale nie siekam zbyt drobno. Można je również delikatnie uprażyć i dodać po pieczeniu, ale równie dobrze smakują upieczone razem z resztą dodatków. Gruszkę kroję w plastry.

Pieczenie

Piekarnik nagrzewam do 240 stopni. W tym czasie szykuję metalową okrągłą foremkę, jednak można równie dobrze uformować placem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podsypuję blat mąką i przez chwilę zagniatam jeszcze raz wyrośnięte ciasto. Formuję duże koło z grubszymi brzegami. Wykładam nim foremkę i zabieram się za dodatki. Odsączam tofu z oliwy i polewam nią placek. Potem układam szpinak, tofu, gruszki i na koniec posypuję orzechami. Władam do piekarnika na 15 minut, ale czasami przedłużam 2-3 minutki dla przyrumienienia z wierzchu. Próbujcie i smakujcie!  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *