Letnia sałatka z bobem i truskawkami

W przededniu lata w kuchni pojawiają się moi dwaj ulubieńcy – bób i truskawki. Każde z osobna jest wyśmienite, ale razem tworzą niebanalne i wyśmienite połączenie. A gdy na talerzu goszczą jeszcze młode ziemniaki… ehhh.

Przepis powstał spontanicznie i jest dziecinnie prosty. Odrobinę mi wstyd za poniższą instrukcję, ale mam nadzieję że komuś się przyda. Proporcje są całkowicie przypadkowe, bo ilość składników zależy od tego, czy sałatka będzie moim lunchem, sycącym obiadem czy lekką kolacją. Poza tym, wszystko co mi zostanie zużywam bez problemu na bieżąco.

Przygotuj:

  • świeży bób
  • młode ziemniaki
  • truskawki
  • pomidor – najlepiej malinowy
  • rukolę
  • łyżeczkę musztardy francuskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżkę octu jabłkowego
  • łyżeczkę syropu z agawy lub miodu

Gotowanie

Ziemniaki szoruję, zalewam wodą, solę i gotuję do miękkości. Bób płuczę i również gotuję około 15-20 minut. Wodę można posłodzić, ja jednak rezygnuję z cukru. Pod koniec gotowania dosypuję trochę soli. Jeśli chcemy zaoszczędzić energię, na tym etapie świetnie sprawdzi garnek do gotowania na parze (pod warunkiem, że ziemniaczki są na prawdę małe). Umieszczam wtedy bób w dolnej części a ziemniaki na górze.

Dressing

Musztardę francuską, oliwę, ocet i słodzik mieszam dokładnie. Przydatny trick: jeśli akurat kończy mi się musztarda, to własnie w słoiczku po niej łączę wszystkie składniki. Później przechowuję w nim ewentualną resztę w lodówce.

Wielki finał

Na talerzu układam rukolę, ziemniaczki pokrojone w ćwiartki, pokrojonego pomidora, obrany (lub nie) bób i truskawki. Całość polewam sosikiem i gotowe!

2 thoughts on “Letnia sałatka z bobem i truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *