Lekki krem z cukinii

W tym tygodniu niekwestionowaną królową stołów jest cukinia. Pierwszym skojarzeniem dla tego warzywa jest oczywiście leczo, ale jeśli potrzebujesz szybkiego, lekkiego obiadu dla całej rodziny, to polecam tę zupę.

Można ją przygotować na dwa sposoby – podsmażyć pokrojone warzywa i zalać bulionem albo skorzystać z pomocy piekarnika. Ta druga opcja pozwala zaoszczędzić więcej czasu.

Przygotuj:

  • 3 duże cukinie
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 cebule
  • 2,5-3 litry bulionu warzywnego
  • garść orzechów nerkowca
  • świeży szczypior
  • dużo lubczyku
  • oliwę z oliwek
  • sól i pieprz

Cukinia

Piekarnik nagrzewam do 200 stopni, blachę wykładam papierem do pieczenia i zabieram się za warzywa. Obraną cukinię kroję wzdłuż i przy pomocy łyżki usuwam gniazda nasienne. Cebulę kroję w plastry. Wszystko układam na blaszce, polewam obficie oliwą z oliwek i hojnie posypuję lubczykiem. Piekę około 30 minut – czas zależy od kształtu i grubości miąższu cukinii. Po około 20 minutach zwykle sprawdzam miękkość widelcem.

Bulion

Bulion warzywny może być świeżo ugotowany, ale ja zawsze mam w zanadrzu domowej roboty „kostki” warzywne w zamrażalniku. Nastawiam więc w garnku 3 litry wody, w której rozmraża się kostka, a w tym czasie obieram i kroję w grubą kostkę ziemniaki. Wrzucam je do bulionu, gdy ten jest już bardzo gorący. Gotuję do miękkości.

Blendowanie

Upieczoną cukinię i cebulę przekładam do garnka z bulionem, a następnie całość dokładnie blenduję. Jeśli bulion był już doprawiony, to nie potrzeba nic więcej, jednak do smaku może przydać się jeszcze odrobina soli i pieprzu. Krem podaję z posiekanymi orzechami nerkowca i szczypiorkiem, ale jeśli chcę aby danie było bardziej sycące dorzucam garść gotowanej cieciorki. Dla wegetarian świetnie sprawdzi się niebieski ser pleśniowy.

Ciekawostka

Na papierze do pieczenia zostaje zwykle sporo oliwy. Można ją oczywiście wlać do garnka, ale korzystając z nagrzanego już piekarnika warto zrobić szybkie czosnkowe grzanki. Grubymi kromkami chleba „ścieram” oliwę z papieru a następnie posypuję je rozgniecionym czosnkiem. Warto przestawić piekarnik na tryb grilla dzięki czemu kilka minut wystarczy aby powstał aromatyczny dodatek do zupy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *