Faszerowana cukinia

Kolejny pomysł cukinię zwłaszcza taką w rozmiarze XXL. Krótko, zwięźle i na temat – dziś faszerujemy, proszę Państwa.

Mogłoby się wydawać, że to pracochłonny proces, jednak moim zdaniem wystarczy dobra organizacja pracy. Dla przyspieszenia, można przygotować farsz dzień wcześniej, ale moim zdaniem nie jest to konieczne.

Przygotuj:

  • bardzo dużą cukinię
  • szklankę ryżu
  • 5-6 szklanek bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • pół szklanki ciecierzycy (odsączonej z zalewy)
  • łyżkę kuminu
  • mieszankę włoskich ziół
  • sól, pieprz
  • oliwę z oliwek

Farsz

Do głębokiej patelni lub woka wsypuję ryż i zalewam częścią gorącego bulionu tak, aby przykrył ziarenka. Na małym ogniu doprowadzam do wrzenia i duszę pod przykryciem. Co pewien czas mieszam i dolewam płynu – ważne żeby cały czas był on gorący lub przynajmniej ciepły. Dzięki temu nie przerywam procesu gotowania.

Nie chcę żeby bulion odparował tylko wsiąkł w ryż, dlatego nie spieszę się i dolewam często, ale w małych ilościach. Finalnie ryż powinien być wilgotny i kremowy, a nie sypki. Jeśli po wykorzystaniu całego wywaru ryż nadal jest twardy, to dolewam wrzątku. Nie martwię się tym zbytnio, ponieważ mój koncentrat warzywny jest zawsze dobrze doprawiony i odrobina wody nie pozbawi go smaku. Jeśli jednak używacie wywaru bez przypraw, to w trakcie gotowania dodajcie ulubione zioła i przyprawy. 

Na drugiej patelni podsmażam pokrojoną w pióra cebulkę na odrobinie oliwy z oliwek. Dodaję cieciorkę i łączę z ryżem. Całość doprawiam kuminem oraz solą i pieprzem według uznania.

Cukinia

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i zabieram się za przygotowanie warzywa. Przekrawam cukinię wzdłuż i przy pomocy zwykłej stołowej łyżki wydłubuję gniazdo nasienne. Po kilku razach dojdziecie do wprawy – odpowiedni kąt i płynny ruch!

Nacieram dokładnie wnętrze cukinii oliwą i oprószam solą oraz włoskimi ziołami. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i władam do piekarnika na ok 15-20 minut. Miąższ powinien być al’dente, a poziom wypieczenia zależy w dużej mierze od rozmiaru warzywa. Trzeba wiec sprawdzać.

Nadziewanie

Do wnętrza podpieczonej cukinii wkładam farsz i podnoszę temperaturę piekarnika do 200 stopni (można też zostawić 180 i włączyć termoobieg). Piekę całość przed kolejne 15-20 minut aż całość się odrobinę zrumieni. Po upieczeniu pozostawiam danie w uchylonym piekarniku do częściowego ostygnięcia. Dzięki temu wilgoć, która znajduje się wewnątrz komory sprawi, że miąższ będzie z łatwością odchodził od skórki.

Serwując całość posypuję obficie świeżym szczypiorem, ale świetnie sprawdzi się także kolendra. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *