Pampuchy z konfiturą

Święto łasuchów, dzień pączka, faworków, oponek i wszelkiego rodzaju smażonych słodkości – Tłusty Czwartek. Przez ostatnie 3 lata próbowałam swoich sił z pączkami, ale próby nie zadowoliły mnie w pełni. Dlatego smażenie zostawiam cukierniom, a sama proponuję coś innego.

Jeśli (tak jak ja do niedawna) nigdy nie słyszeliście o pampuchach, to Tłusty Czwartek jest zdecydowanie najlepszą okazją, żeby ich spróbować. Pampuchy to po prostu drożdżowe bułeczki gotowane na parze. Ciasto jest banalnie proste, a gotowanie to czysta przyjemność. Może jedynie nadziewanie stanowi początkowo wyzwanie, ale po pierwszej próbie drugi pampuch wyglądał już wzorcowo.

Przygotuj na ciasto:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 45 g cukru
  • 45 g masła
  • 3 jajka
  • 650 g mąki
  • 300 ml mleka
  • kilka łyżek konfitury pomarańczowej lub innej ulubionej

P.S. Pamiętaj, że masło, mleko i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Na zasmażkę:

  • skórkę z jednej pomarańczy
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 4-5 łyżek cukru
  • 100 ml śmietany 18%

UWAGA: Do nadziewania użyłam konfitury pomarańczowej, którą zrobiłam na próbę i w zbyt małej ilości. Musiałam więc posiłkować się gotowym dżemem porzeczkowym. Zużyłam 2 pomarańcze, 50 g cukru i łyżkę octu jabłkowego. Pomarańcze obrałam ze skórki (zostawiłam ją do zasmażki) a cząstki wyfiletowałam i pokroiłam na małe kawałeczki. Smażyłam przez ok 30-35 min. Owoce były bardzo soczyste więc nie trzeba było rozcieńczać konfitury sokiem.

Szykujemy ciasto

Mleko lekko podgrzewam i dodaję rozdrobnione drożdże oraz cukier. Mieszam do rozpuszczenia składników i odstawiam na kilka minut. Kiedy rozczyn zacznie pracować dodaję miękkie, pokrojone na kawałki masło, jajka i wyrabiając ręką stopniowo dosypuję mąkę. Wyrabiam ciasto aż stanie się sprężyste i gładkie. Odstawiam je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce – powinno podwoić swoją objętość.

Zasmażka

Skórkę pomarańczową siekam w drobną kosteczkę. Na suchej patelni karmelizuję cukier z cukrem waniliowym, cały czas mieszając. Gdy nabierze złotego koloru, wrzucam skórkę pomarańczową i podsmażam chwilę. Następnie zdejmuję z ognia i dodaję śmietanę. Całość mieszam jeszcze przed chwilę tak, aby składniki się połączyły. Zamiast śmietany 18% można oczywiście użyć kremówki, a wtedy powstanie przyjemny, waniliowy sos. Ogranicza Was jedynie wyobraźnia.

Lepienie

Przygotowuję duży garnek z wkładem do gotowania na parze. Można oczywiście użyć parowaru. Dzielę ciasto na kawałki, formuję kule a następnie rozpłaszczam je tak, aby tworzyły krążki. Na środek każdego z nich nakładam odpowiednią ilość konfitury i sklejam ciasto. Wygląda to podobnie jak lepienie pierogów. Gdy nadzienie jest już szczelnie zamknięte, delikatnie formuję kulę. 

Gotowanie

Pampuchy gotujemy 20 minut. Lepiej nie układać ich zbyt blisko siebie, bo w trakcie gotowania rosną i lepiej żeby się za bardzo nie posklejały. Gotowe bułeczki wykładamy na talerz i polewamy zasmażką. Gdy ostygną, można je podgrzać w kuchence mikrofalowej. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *